İçeriğe geç

APRS Droid Nasıl Kullanılır?

Telsizimde APRS özelliği yok ama APRS verisini göndermek istiyorum diyorsanız APRS Droid uygulaması size bu imkanı sağlıyor.

Uygulamayı indirmek için izlenecek yol resmi web sitesi üzerinden direkt APK dosyasını Android cihazınıza manuel olarak yüklemektir. Bunun için uygulamanın bulunduğu web sitesi olan www.aprsdroid.org adresinde yer alan download kısmına girerek uygulamanın son sürümünü indirebilirsiniz. Bu işlem için herhangi bir ücret ödemezsiniz. 
Geliştiriciye destek olmak isterseniz Google Play üzerinden uygulamayı da satın alabilirsiniz. 

APK 
dosyasının ücretsiz indirileceği indirme sayfası için tıklayınız.

Programın APK dosyasını indirip telefonumuza kurduktan sonra şimdi sıra kayıt aşamasında.

Android cihazımızın GPS özelliğinin ve internet bağlantısının aktif olduğuna emin olduktan sonra APRSdroid programını çalıştırıyoruz.
Programa giriş yapabilmeniz için sizden amatör telsizcilikte kullanılan çağrı işaretinizi ve APRS – IS şifresi isteyecektir. Eğer şifrenizi bilmiyorsanız programa giriş sağlayamazsınız. Ekranda görünen şifre talebi kısmına tıklayarak açılan pencereye istenilen bilgileri girerek şifre talebinizi gerçekleştirmelisiniz. Formda belirtmiş olduğunuz mail adresinize şifre genelde bir iki saat içinde gönderilmektedir.

Kayıt sayfasına ulaşmak için tıklayınız.

Açtığınız ekranda görünen boş kutucuklara sırasıyla Ad ve soyadınızı, çağrı işaretinizi, Grid square bilginizi (Şu an bulunduğunuz koordinatlarınızı öğrenmek için tıklayınız) ve güncel olarak kullandığınız bir e-mail adresinizi yazın. Son olarak e-mail adresinizi tekrar yazmanız isteniyor. Tüm bu bilgileri yazdıktan sonra SUBMIT butonuna basarak talebi gerçekleştirmiş oluyoruz ve şifremizin e-posta adresimize gönderilmesini bekliyoruz.

Program açıldıktan sonra “İzlemeyi Başlat” şeklinde bir seçenekle karşılaşacaksınız. Buna tıklamanız halinde cihaz veri göndermeye başlayacak ve konum bilginiz harita üzerinde paylaşılacaktır. Fakat bu kısımda öncelikle bir kaç ayar yapmamız gerekiyor. Şimdi bu ayarlara bakalım.

 

Çağrı işareti / Callsign: Bu bölüme herhangi bir ek koymadan direkt çağrı işaretimizi yazıyoruz.

SSID: İnternet üzerinden APRS bilgimizi gönderdiğimiz için 5. sırada yer alan Diğer Ağ (D-star, 3G) yazan yeri seçiyoruz. (Başka bir yöntem olarak İnternet bağlantısı olmaksızın analog telsizimizi 144.800 MHZ ayarlayıp gerekli bağlantıları yaparak analog APRS bilgisini bu program üzerinden de gönderebiliriz. Bu konuya başka bir yazıda değineceğim.)

Bağlantı Tercihleri / Connection Preferences: Burada veriyi internet bağlantısı üzerinden göndereceğimiz için hiç bir değişiklik yapmamıza gerek yok.

APRS Simgesi / APRS symbol: Bu menüden APRS haritasında gözükecek konum simgenizi beliryebilirsiniz.

Yorum Alanı / Comment field: Burada yazdıklarınız aynı zamanda gönderdiğiniz APRS bilgileri üzerinde görünecektir. Örn: TA4AQG Opr. Erkin

Konum Ayarları / Location field: Hareketli bir konum gönderimi yapıalcaksa SmartBeaconing seçili kalması önerilir. (Telefonunuzu sabit bir ortamda kullanacaksanız el ile pozisyon girişini seçerek enlem ve boylamınızı Google haritalar üzerinden bulup elle de girebilirsiniz)

Diğer bölümler için herhangi bir ayarda değişiklik yapmanız gerek yok. Bunlar zaten standart değerlerdir.
Son olarak uygulamanın ana ekranında bulunan “İzlemeyi Başlat / Start Tracking” butonuna bastığınızda https://aprs.fi sitesinde kendi bilgilerinizi görmeye başlayabilirsiniz.

 
0 0 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments