İçeriğe geç

RF Choke Yapalım

Geleneksel HF anten sistemlerinde karşı yükün veya transmisyon hattının kısa olduğu durumlarda, 1:1 RF Choke (bobin filtre) kullanmak, sinyal bütünlüğünü artırarak istenmeyen radyo frekansı girişimini azaltabilir. Bu rehberde, karşı yük olmadığı, balunun topraklanmadığı veya transmisyon hattının 10 metreden kısa olduğu senaryolarda etkili bir şekilde kullanılacak RF Choke’un nasıl yapılabileceğini adım adım açıklayacağım.

Malzeme Listesi

Başlamadan Önce

İsterseniz soldaki değerlere bakarak size uygun frekans aralıklarında olan toroid ve sarımı seçebilirsiniz. Biz bu yazıda en popüler FT240-31 üzerine 12 tur sarım ile yapılan örneğini yapacağız.

3 Maddede RF Choke’un Önemi

  1. Parazit Kontrolü: Elektronik devrelerde, özellikle yüksek frekanslı devrelerde, istenmeyen parazit sinyaller problem oluşturabilir. RF choke’lar, bu tür parazit sinyallerin devrelerin çalışmasını bozmasını engelleyerek, sistem performansını artırabilir.
  2. Sinyal Filtreleme: RF choke’lar, belirli frekanslardaki sinyalleri engelleyebilir veya geçirebilir. Bu özellik, devreler arasında sinyal ayırma veya belirli frekanslardaki gürültüyü engelleme gibi uygulamalarda önemli bir rol oynar. 
  3. Elektriksel Dengesizlik Kontrolü: RF choke’lar, simetrik olmayan sistemlerde veya dengesiz bağlantılarda oluşan elektriksel dengesizlikleri düzeltebilir. Bu, sistemdeki sinyal bütünlüğünü ve performansını artırabilir.

Yapım Aşaması

Adım 1: Kutunun Hazırlanması Hadi başlayalım! İlk olarak, toroidimizi dış etkenlerden koruyacak olan kutumuzu projemize uygun hale getirelim. İçine konnektörlerimizi yerleştireceğimiz delikleri açalım ve konnektörleri yerlerine monte edelim.

Adım 2: Toroidin Sarılması Bu adımda FT240-31 toroidimize coax kablomuzu saracağız. RG58 kablosunu alın ve onu 12 tur boyunca toroidin etrafına sarmaya başlayın. Başta ve sonda yarım tur bırakmayı unutmayın.

Adım 3: Lehimleme Şimdi toroidin etrafına sardığınız kabloların uçlarını soyun. Canlı hattı canlıya, dış sarımı da dışa gelecek şekilde konnektöre lehimleyin. Diğer uç için de aynı işlemi tekrar edin. 

Adım 4: Toroidi Yerleştirelim Şimdi toroidimizi dikkatlice kutuya yerleştirelim. Eğer sarımlar gevşiyorsa, hemen ince bir plastik kelepçeyle sabitleyelim. Kutunun içini de darbelere karşı dirençli olması için köpük veya benzer bir malzeme ile dolduralım. 

Adım 5: Test Zamanı! Ve sonunda, büyük an geldi! Şimdi yaptığınız 1:1 Choke’u test edin. Her şey yolundaysa, gururlanacak ve bol bol QSO yapacak bir Choke’unuz olacak!

Aşağıdaki görsellerden adımları takip edebilirsiniz

Bu projede kullanılan görseller M0LMK – Matthew Payne‘nin sitesinden alınmıştır.

0 0 votes
Makale Değerlendirmesi
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments